Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Făcând abstracţie de beneficiile pe care le poate aduce un pahar de vin roşu sănătăţii inimii, nu există nici o îndoială că abuzul de alcool pe termen lung dăunează grav sănătăţii.

Unul dintre organele cele mai afectate de abuzul de alcool este ficatul, deoarece alcoolul este detoxificat de către acesta cu ajutorul unei enzime denumita alcooldehidrogenaza. Persoanele care consumă în medie peste 80 mg de alcool pe zi timp de 15 ani, prezintă un risc de 50% de a dezvolta ciroză.

Alcoolul sporeşte permeabilitatea intestinală, crescând riscul apariţiei reacţiilor alergice la particulele absorbite din hrana incomplet digerată. Poate determina inflamarea cronică a pancreasului si apariţia diabetului zaharat. Alcoolul sporeşte apariţia cancerului bucal, faringian, laringian, colorectal, cancerului de sân şi poate fi şi un factor generator al cancerului de ficat.

Consumul cronic de alcool produce deficitul unui spectru larg de substanţe nutritive cu consecinţe negative pentru sănătatea organismului. La băutorii cronici pot să apară leziuni nervoase si cerebrale, scăderea capacităţii de memorare, scăderea imunităţii, leziuni miocardice, tulburări emoţionale, accelerarea fenomenelor de îmbătrânire precoce, gastrită erozivă sau ulcer, impotenţă etc.

Pentru femeile însărcinate trebuie ştiut că alcoolul traversează bariera placentară, afectând grav fătul. De aceea copiii, ai căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii, riscă să dezvolte mai târziu in viaţă epilepsie. Consumul de alcool pentru femei este mai toxic decât pentru bărbaţi deoarece organismul femeilor sintetizează o cantitate cu aproximativ 50% mai mică de enzime ale metabolismului alcoolului.

Iată câteva reguli utile care trebuie respectate pentru ca alcoolul să nu fie dăunător sănătăţii: consumaţi băuturi alcoolice naturale in cantităţi moderate(300 ml vin roşu/zi pentru bărbaţi şi 150ml/zi pentru femei; 50 ml de lichior/zi; 500 ml bere/zi; 25 ml palincă/zi ), nu consumaţi alcool pe stomacul gol si în prima parte a zilei, nu amestecaţi băuturile alcoolice între ele sau cu băuturi energizante, nu consumaţi zilnic alcool.

 
© 2012 Dr.Cleianu George Web Design Powered By Erika Power Systems Suffusion theme by Sayontan Sinha