Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar tratează un anumit aliment ca pe un corp străin. În cele mai multe cazuri, alergiile alimentare apar atunci când creşte permeabilitatea mucoasei tubului digestiv din cauza administrării antibioticelor, a excesului de alcool, infecţiilor intestinale, stresului fizic sau emoţional excesiv sau din alte motive. Permeabilitatea crescută a mucoasei tubului digestiv permite proteinelor din alimente să ajungă in sânge, declanşând atacul celulelor sistemului imunitar.

Sistemul imunitar ataşează intrusului anticorpi, formând complexe imune care sunt distruse cu ajutorul unor celule specializate denumite fagocite şi eliberează substanţe chimice reactive de tipul histaminelor care pot provoca multe din simptomele pe care le intâlnim in reacţiile alergice.

Principalele semne şi simptome clasice care pot să apară în caz de alergie alimentară sunt: stări de greaţă, dureri epigastrice, balonare, indigestie, constipaţie, flatulenţă, diaree, tuse, strănut, nas înfundat, greutate in respiraţie, senzaţie de sufocare, scăderea tensiunii arteriale, bătăi neregulate ale inimii, eczeme, erupţii urticariene etc.

Alergiile alimentare pot agrava sau chiar provoca unele boli cum ar fi: astm, boală Crohn, infecţii recurente ale tractului urinar, colită ulcero-necrotică, boala celiacă,dermatită alergică, eczemă, epilepsie, psoriazis, rinită alergică extrasezon, artrită reumatoidă, sindromul intestinului iritabil, depresie, autism, insomnie, spondilită anchilozantă etc.

Cei mai comuni alergeni alimentari sunt: laptele de vacă, gliadina din grâu, glutenul din grâu, drojdia, albuşul şi gălbenuşul de ou, soia, nucile, migdalele, alunele etc. Consumul de fructe şi legume bogate în quercitină, o subtanţă nutritivă antialergică cu acţiune antiinflamatoare, are ca efect ameliorarea alergiilor alimentare. Cele mai bogate fructe şi legume in quercitină sunt: ceapa roşie, spanacul, merele, srugurii roşii, morcovii, afinele, broccoli, salata verde, prunele, murele etc.

   
© 2012 Dr.Cleianu George Web Design Powered By Erika Power Systems Suffusion theme by Sayontan Sinha