Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Motivul principal pentru care oamenii consumă băuturi cofeinizate este, probabil, acela că îi face să se simtă mai energici şi mai binedispuşi datorită conţinutului de cofeină. Cofeina are acest efect deoarece blochează receptorii pentru o substanţă chimică din creier denumită adenozină care are rolul de a bloca descompunerea dopaminei, astfel că organismul are mai multă adrenalină(hormonul secretat în condiţii de stres, pentru a pregăti corpul pentru efort). Partea negativă a acestui proces este că organismul simte nevoia de mai multă adrenalină si deci de cofeină. În acest timp ficatul trebuie să lucreze foarte mult pentru detoxifierea cofeinei şi, astfel, nu detoxifică celelalte toxine.

Cercetările au arătat că cofeina creează dependenţă. Efectele de sevraj ale renunţării la cofeină sunt oboseala, stare generală proastă, dureri de cap, probleme de concentrare, nervozitate şi irascitabilitate. Aceste simptome dispar după o săptămână fără consum de cafea. Consumatorii de cafea sunt mai puţin vioi la trezire decât persoanele care nu o consumă.

Cofeina poate aduce unele beneficii mentale si emoţionale pe timp scurt, însă pe o perioadă îndelungată poate determina scăderea nivelului de energie, scăderea libidoului, rigiditatea încheieturilor, scăderea elasticităţii vaselor de sânge, creşterea nivelului de oboseală, creşterea concentraţiei de homocisteină(unul din cel mai buni indicatori ai riscului de apariţie a infarctului miocardic), scăderea nivelului de melatonină(hormonul care provoacă starea de somn) etc.

   
© 2012 Dr.Cleianu George Web Design Powered By Erika Power Systems Suffusion theme by Sayontan Sinha